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Letter Ruling 24-02 
(Gifts) 

 
Summary:  Under the facts and circumstances of this request, it would not be a violation of 
Article XXIX for Requestor to provide a legislator with an award and food, drink, and admission 
to an awards event where that legislator appears to give a speech.  It would not be a violation for 
Requestor to provide a legislator receiving an award with a trophy, plaque, or other token of 
appreciation.  It would be a violation of Article XXIX for Requestor to provide other covered 
individuals with complimentary tickets, for Requestor’s registered lobbyist to give gifts to 
legislators even if he considers them personal friends, and for Requestor to provide legislators 
with extra tickets for their partners or spouses. 
 
I.  Jurisdiction 

Requestor is a registered professional lobbyist and the executive director for an animal advocacy 
organization.  The subjects of the request are state legislators, who are covered individuals 
subject to the provisions of Article XXIX of the Colorado Constitution pursuant to Section 2(6) 
of that article. 

Any person who is not a public officer, member of the general assembly, local government 
official, or government employee may submit a request to the IEC for a letter ruling concerning 
whether potential conduct of the person making the request satisfies the requirements of Article 
XXIX.  See § 24-18.5-101(4)(b)(III), C.R.S.  Because Article XXIX authorizes the IEC to 
impose penalties against both covered individuals and “any person or entity inducing such 
breach,” Colo. Const. art. XXIX § 6, the legislature has created a mechanism for third parties to 
request opinions from the IEC.  The Commission considers such requests pursuant to IEC Rule 
3. 

II.  Factual Background  

Requestor’s organization is a 501(c)(4) that advocates on behalf of animal welfare and seeks to 
“protect animals through public policy.”  Requestor is a registered professional lobbyist as that 
term is defined in Section 24-6-301(6), C.R.S.  Requestor’s organization receives more than 5 
percent of its funding from for-profit sources.
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Alongside a sister organization, Requestor’s organization co-hosts an annual awards dinner and 
fundraiser to honor one or more lawmakers “whose efforts during the most recent legislative 
session helped to pass legislation that advanced the cause of animal welfare.”  The honored 
legislators receive a trophy or similar award, and give an acceptance speech.  The honored 
legislators are given a free ticket to the event. 
 
Tickets to the event include dinner and drinks at a cost of $150.00, of which $50.00 goes to the 
organization’s actual costs and $100.00 of which constitutes a donation to the organization.  
Sponsors can purchase tables at a cost of $5,000.  Each table includes eight tickets.  Some 
sponsors do not fill all seats at their tables, and return unused tickets to the organization to 
distribute randomly at the organization’s discretion.  Requestor filed a letter ruling request to 
ensure his organization’s compliance with Article XXIX and other standards of conduct. 
 
The letter ruling request presents the following questions: 
 

1) Can the organization provide a trophy or award costing approximately $75.00 to the 
legislator honored at the fundraiser? 

2) Can the organization provide the legislator honored at the fundraiser free admission, 
dinner, and drinks? 

a. Can the organization provide the legislator honored at the fundraiser an additional 
ticket for a spouse, partner, or immediate family member? 

b. If so, can the legislator gift that additional ticket to a third party not related to the 
legislator? 

3) Can the organization provide legislators not honored at the fundraiser with 
complimentary unused tickets previously purchased by sponsors? 

a. If the legislator in question helped pass or work on the legislation for which the 
legislator honored at the fundraiser is recognized, is he or she permitted to accept 
a complimentary unused ticket? 

4) Can Requester, as a registered lobbyist, gift tickets to legislators if Requester considers 
the legislator a personal friend? 

 
III.  Applicable Law 
 
Section 3(2) of Article XXIX of the Colorado Constitution (the “gift ban”) provides in relevant 
part: 
 

No … member of the general assembly… either directly or indirectly as the beneficiary 
of a gift or thing of value given to such person’s spouse or dependent child, shall solicit, 
accept or receive any gift or other thing of value having … a fair market value… greater 
than [$75.00]1 in any calendar year…” 

 
The gift ban applies not only to tangible gifts but also to “favors or services, honoraria, travel, 
entertainment, or special discounts.”  Id. 

 
1 The gift ban limit is periodically adjusted for inflation and is currently set at $75.00. See 
Position Statement 23-01. 
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Section 3(3)(c) provides an exception for an “unsolicited token or award of appreciation in the 
form of a plaque, trophy, desk item, wall memento, or similar item.” 
 
Section 3(3)(e) provides an exception for “Admission to, and the cost of food or beverages 
consumed at, a reception, meal or meeting by an organization before whom the recipient appears 
to speak or to answer questions as part of a scheduled program.” 
 
Section 3(3)(f) provides an exception for reasonable expenses “paid by a nonprofit organization 
or other state or local government for attendance at a convention, fact-finding mission or trip, or 
other meeting if the person is scheduled to deliver a speech, make a presentation, participate in a 
panel, or represent the state or local government, provided that the non-profit organization 
receives less than five percent (5%) of its funding from for-profit organizations or entities.” 
 
Section 3(3)(g) provides an exception for gifts given by an individual who is a relative or 
personal friend of the recipient on a special occasion. 
 
Section 24-18-104 of the Colorado Revised Statutes contains a prohibition on receiving gifts of 
“substantial value” that “would tend improperly to influence a reasonable person in his [or her] 
position to depart from the faithful and impartial discharge of his [or her] public duties” or which 
“he [or she] knows or which a reasonable person in his [or her] position should know under the 
circumstances is primarily for the purpose of rewarding him [or her] for official action he [or 
she] has taken.”  The statutory gift ban contains exceptions similar to those in Article XXIX, 
incorporates 3(3)(c) and (e) by reference, and tracks the amount of the gift limit in Article XXIX, 
as periodically adjusted for inflation.  § 24-18-104(5), C.R.S.  
 
Article XXIX also contains a lobbyist gift ban, which provides: 
 

No professional lobbyist, personally or on behalf of any other person or entity, 
shall knowingly offer, give, or arrange to give, to any public officer, member of 
the general assembly, local government official, or government employee, or to a 
member of such person's immediate family, any gift or thing of value, of any kind 
or nature, nor knowingly pay for any meal, beverage, or other item to be 
consumed by such public officer, member of the general assembly, local 
government official or government employee, whether or not such gift or meal, 
beverage or other item to be consumed is offered, given or paid for in the course 
of such lobbyist's business or in connection with a personal or social event …  

 
Colo. Const. art. XXIX, § 3(4).  The only exception to the lobbyist gift ban is for individuals 
who are a “member of [the lobbyist’s] immediate family.”  Id. 
 
IV.  Discussion 
 
With regards to legislators who are slated to receive an award, Section 3(3)(c) permits receipt of 
a trophy, plaque, or other token of appreciation, and such awards are not prohibited by the gift 
ban.  With regards to complimentary tickets for legislators who are receiving an award, the IEC 
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finds that the complimentary ticket falls within the gift ban exception in Section (3)(3)(e), so 
long as the legislators receiving awards give speeches as part of the scheduled program.  See 
Advisory Opinion 13-11.  The language in (3)(3)(e) requiring a speech or remarks to be “part of 
a scheduled program” indicates that such speech or remarks must be substantive in nature.  See 
Letter Ruling 09-06 (Merely allowing a legislator to say a few words or answer a question is 
insufficient to fall within the exception). 
 
The exception in Section 3(3)(e) is also narrow as to whom it applies: It allows only admission 
and the cost of food and beverages for the recipient.  And because the gift ban prevents gifts to a 
covered individual’s spouse or children, Requestor’s organization cannot provide additional 
tickets free of charge to the legislator’s spouse or children, nor can the legislator receive 
additional tickets to distribute to third parties.  Legislators must purchase additional tickets to the 
event if they wish to bring guests.  
 
Similarly, legislators who helped work on or pass legislation consistent with the organization’s 
goals do not fall within the gift ban exception of Section 3(3)(e). 
 
The cost covered individuals must pay to attend ticketed events is the lowest price at which those 
tickets are offered to members of the public.  See Letter Ruling 12-01; Complaint 17-28.  For the 
fundraiser, that price would be $150.00.  Legislators who accept extra tickets at sponsor tables 
are not required to pay a higher amount unless those tickets include additional perks. 
 
As to whether Requestor’s organization can provide other legislators with complimentary tickets, 
the answer depends on whether the broader exception in Section 3(3)(f) applies.  Requestor 
provided donor information showing that it receives more than 5 percent of its funding from for-
profit sources.  Accordingly, legislators cannot avail themselves of that exception. 
 
Finally, the organization cannot gift tickets to legislators under the “family and friends” 
exception in Section 3(3)(g).  The application of that exception would rely on Requestor’s 
relationship with the legislator—the organization clearly cannot claim a personal relationship 
with the subject legislator—and Requestor is a registered lobbyist.  Lobbyists are subject to 
stricter gift ban limits than other third parties.  Under Section 3(4) of Article XXIX, lobbyists 
may only gift items to covered individuals who are members of their immediate family.  Further, 
the IEC is unconvinced that the “special occasion” language in Section 3(3)(g) would apply to a 
fundraiser. 
 
The analysis under the statutory gift ban is similar to that under Article XXIX.  That gift ban 
only applies to conduct “which a reasonable person in his [or her] position should know under 
the circumstances is primarily for the purpose of rewarding him [or her] for official action he [or 
she] has taken.”  § 24-18-104, C.R.S.  Indeed, the purpose of the award and of providing 
complimentary tickets to legislators would be to reward them for official action taken, 
specifically, working to pass laws consistent with the organization’s policy goals.  However, the 
statute sets forth the same exceptions as Article XXIX regarding both: (1) unsolicited tokens or 
awards of appreciation; and (2) admission to, and the costs of food or beverages consumed at, 
events.  § 12-18-104(3)(c), (e), C.R.S.  Therefore, legislators receiving awards and scheduled to 
speak at the organization’s fundraiser may accept the trophy and complimentary ticket.  Other 
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legislators must purchase tickets to the event. 
 
V.  Conclusion 
 
Under the facts and circumstances of this request, it would not be a violation of Article XXIX for 
Requestor’s organization to provide award recipients with a trophy and free admission to the 
organization’s fundraising event, so long as the recipient is scheduled to speak as part of the 
program.  However, the recipient may receive only one complimentary ticket, and their guests or 
other legislators who attend must purchase tickets at the price those tickets are offered to the 
public. 
 
The IEC cautions that this opinion is based on the specific facts presented herein, and that 
different facts could produce a different result.  The IEC encourages individuals with particular 
questions to request more fact-specific advice through requests for advisory opinions and letter 
rulings related to their individual circumstances. 
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