
   
 

   

     

  

 

 

 

 

 
 

 

 

 
 

 
 
 

    
 

              
     

 

          

             

                

              

               

     

      

State of Colorado 

Matt S mith,  Chairperson  

R oy  Wood,  Vice-Chairperson  

D
 

an  Grossman,  Commissioner  

Sally  H.  Hopper,  Commissioner  

L arry  R.  Lasha,  Commissioner  

Jane  T.  Feldman,  Executive  Director  

INDEPENDENT ETHICS COMMISSION 
633  17th  St.,  Ste.  1300,  Denver,  CO   80202  

Ph.:   303/866-5727  

Fax:  303/866-3777  

E-mail:  jane.feldman@state.co.us

www.colorado.gov/ethicscommission 

Letter Ruling No. 09-06 

(Participation in a tour by members of the General Assembly paid for by a 
corporation or trade association) 

SUMMARY:  It  would  not  be  a  violation  of  Colorado  Constitution  Art.  XXIX  for  members  

of  the  general  assembly  to  attend  a  tour p aid  for b y  a  corporation  which  retains  

professional  lobbyists  under t he  circumstances  described  in  the  request.   However,  the  

participating  members  of  the  general  assembly  should  be  careful  that  the  $50  limitation  

on  gifts  in  a  calendar y ear i s  not  exceeded.    

I. BACKGROUND 

The Independent Ethics Commission (“IEC” or “Commission”) has received a 

request for a letter ruling, asking whether a corporation which has retained professional 

lobbyists may sponsor a legislative tour. The corporation would pay for a bus for the 

legislators and provide lunch. In the alternative, an industry association may pay for 

these costs. The letter ruling also requests a clarification of the provisions of Article 

XXIX Section 3(3)(e). 

Specifically, the requestor asks three questions: 

http://www.colorado.gov/ethicscommission
mailto:jane.feldman@state.co.us


  

 

        

                 

             

           

           
          

              
             

            
             
         

         
           

             
        

            
 

              
         

 
   

             
           

              

                                                 

1. May  the  requestor c orporation  pay  for  a  bus  for a   tour  of  its  facilities  and
  

similar  facilities  for  a  selected  group  of  legislators1? Could a trade association pay for 

the  bus?    

2. May the requestor pay for lunches for the legislators as long as the cost of the 

lunch  is  less  than  $50  per l egislator?   May  the  trade  association  pay  for t he  lunch?  

3. Would the $50 gift limitation apply since the program “allows legislators to 

speak  or a nswer q uestions.”?    

II.  JURISDICTION  

The  IEC  finds  that  a  member o f  the  general  assembly  is  a  government  employee  

subject  to  the  jurisdiction  of  the  Commission.  CO  Const.  Art.  XXIX  (2)(1).  

III.  APPLICABLE  LAW A ND  PRECEDENT  

Section 3 of Article XXIX (Gift ban) reads in relevant part: 

(2) No public officer, member of the general assembly, local government 
official, or government employee, either directly or indirectly as the 
beneficiary of a gift or thing of value given to such person’s spouse or 
dependent child, shall solicit, accept or receive any gift or other thing of 
value having either a fair market value or aggregate actual cost greater 
than fifty dollars ($50) in any calendar year, including but not limited to, 
gifts, loans, rewards, promises or negotiations of future employment, 
favors or services, honoraria, travel, entertainment, or special discounts, 
from a person, without the person receiving lawful consideration of equal 
or greater value in return from the public officer, member of the general 
assembly, local government official, or government employee who 
solicited, accepted or received the gift or other thing of value. 

(3) The prohibitions in subsections (1) and (2) of this section do not apply 
if the gift or thing of value is: 

* * * 
(e) Admission to, and the cost of food or beverages consumed at, a 
reception, meal or meeting by an organization before whom the recipient 
appears to speak or to answer questions as part of a scheduled program. 

1 
 There  is  no  information  in  the  request  regarding  how  these  legislators  were  selected  or  how  many  

legislators  have  been  asked.     
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IV.  DISCUSSION  

Section 3 prohibits a public official or employee from soliciting, accepting or 

receiving any gift or other thing of value worth more than $50 in any calendar year, from 

a person, without that person receiving lawful consideration of equal or greater value in 

return, unless it falls under a listed exception. Section 3(3)(e) (“exception (e)”) exempts 

“[a]dmission to and the cost of beverages consumed at, a reception, meal or meeting by 

an organization before whom the recipient appears to speak or answer questions as 

part of the scheduled program. 

According to its submissions to the Commission, the requestor corporation 

retains professional lobbyists and also employs an in-house lobbyist. Under Position 

Statement 09-01, it is the lobbyist, and not the organization he or she represents, who is 

barred from giving the gift. Therefore the requestor is permitted to give gifts to a 

member of the general assembly so long as the aggregate value of the gifts provided in 

any calendar year does not exceed $50. The requestor also asks whether a nonprofit 

trade association could pay for the cost of the bus and the lunch. The requestor also 

suggests that the lunch should not be considered part of the gift since the members of 

the general assembly who participate will be allowed to speak or answer questions. 

1.  Exception  3(3)(e):  

Under Article XXIX, a government employee may not accept a gift, or other thing 

of value worth more than $50 in any calendar year from a person, unless it falls under 

an enumerated exception. Exception 3(3)(e) exempts“[a]dmission to and the cost of 

beverages consumed at, a reception, meal or meeting by an organization before whom 

the recipient appears to speak or answer questions as part of the scheduled program.” 

3 



  

       

             

             

              

               

             

                 

            

             

                  

                                                 

The  Commission  finds  that  this  exception  covers  those  situations  in  which  a  public
  

employee  or o fficial  is  making  a  speech  at  an  event  or p articipating  on  a  panel  and  there  

is  a  cost  to  attend  the  event.   If  public  officials  and  employees  were  required  to  pay  that  

admission  fee,  and/or t he  cost  of  the  meal  that  is  provided,  then  public  employees  and  

officials  would  be  disinclined  to  participate,  and  there  would  be  fewer o pportunities  for  

members  of  the  public  to  hear  from  public  officials  and  employees.   The  Commission  

does  not  believe  that  merely  “allowing” a   member  of  the  general  assembly  to  say  a  few  

words  or a nswer o ne  or t wo  questions,  would  be  sufficient  to  fall  under t his  exception.   

The  public  employee  must  be  actively  participating  as  a  speaker  or  as  a  panelist  and  be  

listed  on  the  program  as  a  speaker t o  fall  under t his  exception.   The  Commission  finds  

that  allowing  several  legislators  to  “say  a  few  words” i n  order t o  fall  under t his  exception  

would  be  contrary  to  the  spirit  of  Article  XXIX.2 The exception requires more formal 

participation than is required under Section 3(3)(f), in which mere presence may be 

enough. See Advisory Opinion 09-05 (Acceptance of a Fellowship). This interpretation 

is supported by the fact that the drafters of Amendment XXIX added the requirement 

that the speech or panel must be part of the “scheduled program.” Under the 

circumstances described by the requestor, therefore, the total cost of the gift (including 

both the lunch and the bus) must be less than $50 in any calendar year. 

2.  Cost of t  he  lunch  and  the  bus:  

Neither the requestor nor the trade association is a professional lobbyist, 

although they both retain professional lobbyists. Either therefore is permitted to provide 

a gift valued at less than $50 in the aggregate in any calendar year. There is no 

2 
 Neither  would  it  be  permissible  for  the  requestor  to  fall  under  this  exception  by  preparing  a  list  of  

attendees  who  may  speak  and  calling  it  a  “scheduled  program”.   The  Commission  believes  that  this  
exception  requires  a  substantive  prepared  speech  or  active  participation  on  a  panel.     
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information in the request relating to the cost of the bus. Assuming that the cost of the 

bus and the lunch is less than $50 then either the requestor or the trade association 

may pay those costs, or the two could split it under the provisions of Article XXIX.3 The 

Commission cautions, however, that there may be an appearance of impropriety if the 

gift were of significant value, and the cost were split multiple ways merely to get around 

the $50 limit. 

V.  CONCLUSION  

It would not be a violation of Colorado Constitution Art. XXIX for a private 

corporation to sponsor a bus tour and a lunch for members of the general assembly so 

long as the aggregate cost of the gift coming from a single source does not exceed $50 

in a calendar year. 

The Independent Ethics Commission 

Matt Smith, Chairperson 
Roy Wood, Vice Chairperson 
Dan Grossman, Commissioner 
Sally H. Hopper, Commissioner 
Larry R. Lasha, Commissioner 

Dated: November 20, 2009 

3 
 The  Commission  reiterates  that  pursuant  to  Position  Statement  09-01,  the  ban  on  gifts  from  lobbyists  

relates  to  the  professional  lobbyist,  and  not  to  the  organization  he  or  she  represents.   See  Position  
Statement  09-01,  pages  5-6.  
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