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Nancy E. Friedman, Chairperson 
Matt Smith, Vice‐Chairperson 

Sally H. Hopper, Commissioner 
Larry R. Lasha, Commissioner 
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Letter Ruling No. 09-03 (Meals to Board Members of Nonprofits) 

SUMMARY:  CO Const. Art. XXIX does not prohibit a nonprofit, non-lobbyist entity from 
providing a meal to one of its Board Members who concurrently is a government 
employee or official, or to his or her spouse or dependent child. The government 
employee or official, or his or her spouse or dependent child, may accept the meal, 
provided that it is being provided to all Board Members during a meeting and it is 
reasonably  priced. 

I. BACKGROUND 
The Independent Ethics Commission (“IEC” or “Commission”) has received two 

requests for letter ruling, which are consolidated here, asking whether meals with an 
annual aggregate value of more than $50 that a nonprofit organization provides for all 
Board Members would be a prohibited gift under Amendment 41, when the meal is 
provided to a government employee or a family member of the government employee 
who is a Board Member. The not-for-profit requestors of this Letter Ruling are not 
registered as lobbyists with the Secretary of State’s Office and therefore are not 
“professional lobbyists,” as contemplated by Art. XXIX. 

II. JURISDICTION 
Entities that are not “professional lobbyists” do not fall under the jurisdiction of 

the Commission. However, public officers, members of the General Assembly, local 
government officials, and government employees, as defined by CO Const. Art. XXIX 
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Sec. 2(1), (3) and (6) are subject to Art. XXIX Sec. 3 (gift ban) and thus, under the 
jurisdiction of the Commission. 

III. APPLICABLE LAW AND PRECEDENT 

Section 3 of Article XXIX (Gift ban) reads in relevant part: 

(2) No public officer, member of the general assembly, local government official, 
or government employee, either directly or indirectly as the beneficiary of a gift or 
thing of value given to such person's spouse or dependent child, shall solicit, 
accept or receive any gift or other thing of value having either a fair market value 
or aggregate actual cost greater than fifty dollars ($50) in any calendar year, 
including but not limited to, gifts, loans, rewards, promises or negotiations of 
future employment, favors or services, honoraria, travel, entertainment, or special 
discounts, from a person, without the person receiving lawful consideration of 
equal or greater value in return from the public officer, member of the general 
assembly, local government official, or government employee who solicited, 
accepted or received the gift or other thing of value. 

In Position Statement 08-01 (Gifts), the Commission interpreted Article XXIX in a 
manner that preserves what it believes was the intent of the electorate - “to improve and 
promote honesty and integrity in government and to assure the public that those in 
government are held to standards that place the public interest above their private 
interests.” The Commission also referenced Section 6, which provides that those who 
breach the public trust for private gain or induce such breach shall be liable for 
monetary penalties. 

IV. DISCUSSION 
Neither of the requestor entities is an “individual who engages himself or herself 

or is engaged by any other person for pay or for any consideration for lobbying,” as 
evidenced by neither being registered as a lobbyist with the Secretary of State’s office.  
Therefore, neither of these entities is a “professional lobbyist” under Art. XXIX Sec. 2(5).   

As such, these entities are not subject to any restrictions under Art. XXIX and are 
not under the jurisdiction of the Commission. 
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Art. XXIX Sec. 3 does, however, prohibit a public official or employee from 
soliciting, accepting or receiving any gift or other thing of value worth more than $50 in 
any calendar year, from a person1, without that person receiving lawful consideration of 
equal or greater value in return, unless it falls under a listed exception.  This prohibition 
extends to the solicitation, acceptance or receipt, either directly or indirectly, as the 
beneficiary of a gift or thing of value given to a spouse or dependent child. 

The Commission believes that the nonprofit entity offering a meal during a 
meeting is receiving “lawful consideration of equal or greater value in return” through the 
volunteer efforts of the Board Member.  The Board Member is giving of his or her time 
and expertise to participate on the Board, which is of equal or greater value to 
reasonably priced meals provided during meetings. 

Because spouses and dependent children are not personally subject to the Sec. 
3 gift ban, the IEC does not address the question of lawful consideration as it pertains to 
them. Under Sec. 3(2), the restriction on gifts and things of value being accepted by a 
spouse or dependent child hinges solely on whether some direct or indirect benefit will 
inure to the government official or employee.  Therefore, as to a spouse or dependent 
child accepting meals during Board meetings, some direct or indirect benefit to the 
government official or employee would need to be demonstrated under Sec. 3(2).  It is 
unlikely that such a scenario would occur under these facts. 

The Commission also notes that in neither event is there an inherent or potential 
conflict of interest if the lunches are provided during a meeting to all Board Members 
and are reasonably priced. 

V. CONCLUSION 
CO Const. Art. XXIX Sec. 3 prohibits a government official or employee from 

accepting or receiving a gift or thing of value exceeding $50 from any entity within any 
calendar year, without that entity receiving lawful consideration of equal or greater value 
in return. This prohibition extends to such person’s spouse or dependent child, if the 

1  The constitutional definition of “person” includes entities and associations. 
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government official or employee is the beneficiary of such a gift or thing of value, either 
directly or indirectly. The Commission finds lawful consideration being given from the 
government official or employee who is serving as a Board Member of a nonprofit, non-
lobbyist entity, in accepting meals during meetings in exchange for his or her service on 
the Board. Further, the Commission does not see any potential for the government 
official or employee to derive a direct or indirect benefit from the acceptance by his or 
her spouse or dependent child of a reasonably priced meal, during a meeting, from a 
nonprofit, non-lobbyist entity on which he or she sits as a Board Member, absent 
additional facts. 

The Independent Ethics Commission 

Nancy E. Friedman, Chairperson 
Matt Smith, Vice Chairperson 
Sally H. Hopper, Commissioner 
Larry R. Lasha, Commissioner 
Roy Wood, Commissioner 

Dated: March 19, 2009 
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