
 

              
              

  
     

 
 

       
     

 
       
       
     

 
         

 
 
 
 
 
 
 

 
 

 

 

 

 

 

 
 
 

State  of  Colorado
Nancy E. Friedman, Chairperson 
Matt Smith, Vice‐Chairperson 

Sally H. Hopper, Commissioner 
Larry R. Lasha, Commissioner 
Roy Wood, Commissioner 

Jane T. Feldman, Executive Director 

 IEC    
INDEPENDENT  ETHICS  COMMISSION 

633 17th St., Ste. 1300, Denver, CO 80202 
Ph.: 303/866‐5727 
Fax: 303/866‐3777 

E‐mail:   jane.feldman@state.co.us 
www.colorado.gov/ethicscommission 

Letter Ruling No. 09-01 (Lunch with a Lobbyist ) 

SUMMARY:  It would be a violation of Colorado Constitution Article XXIX for a 
“professional lobbyist” to have lunch with a public official or public employee at a venue 
where the public official or employee is not allowed to pay for his or her own meal. 

I. BACKGROUND 
The Independent Ethics Commission (“IEC” or “Commission”) has received a 

request for letter ruling, asking whether a professional lobbyist may have lunch with 
members of the General Assembly or other state public officials at the University Club. 
The professional lobbyist is a member of the University Club, described in the request 
as “a convenient, comfortable place close to the Capitol.” According to the facts set 
forth in the request, the University Club allows only members to pay for meals. Guests 
may enjoy meals in the dining room only as a guest of a member; they are not permitted 
to pay. 

The requestor of this Letter Ruling is registered as a lobbyist with the Secretary 
of State’s Office. 

II. JURISDICTION 
“Professional lobbyists,” as defined by CO Const. Art. XXIX, are subject to Art. 

XXIX Sec. 3(4) and thus, under the jurisdiction of the Commission. 
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III. APPLICABLE LAW AND PRECEDENT 
Section 2 of Article XXIX (Definitions) reads in relevant part: 

(5) “Professional lobbyist” means any individual who engages himself or herself  
or is engaged by any other person for pay or for any consideration for lobbying.   
“Professional lobbyist” does not include any volunteer lobbyist, any state official  
or employee acting in his or her official capacity, except those designated as  
lobbyists as provided by law, any elected public official acting in his or her official  
capacity, or any individual who appears as counsel or advisor in an adjudicatory  
proceeding. 

Section 3 of Article XXIX (Gift ban) reads in relevant part: 

(4) Notwithstanding any provisions of this section to the contrary, and excepting 
campaign contributions as defined by law, no professional lobbyist, personally or 
on behalf of any other person or entity, shall knowingly offer, give, or arrange to 
give, to any public officer, member of the general assembly, local government 
official, or government employee, or to a member of such person’s immediate 
family, any gift or thing of value, of any kind or nature, nor knowingly pay for any 
meal, beverage, or other item to be consumed by such public officer, member of 
the general assembly, local government official, or government employee, 
whether or not such gift or meal, beverage or other item to be consumed is 
offered, given or paid for in the course of such lobbyist’s business or in 
connection with a personal or social event; provided, however, that a 
professional lobbyist shall not be prohibited from offering or giving to a public 
officer, member of the general assembly, local government official, or 
government employee who is a member of his or her immediate family any such 
gift, thing of value, meal, beverage, or other item. 

In Position Statement 08-01 (Gifts), the Commission stated its desire to interpret 
Article XXIX in a manner that preserves what it believes was the intent of the electorate 
- “to improve and promote honesty and integrity in government and to assure the public 
that those in government are held to standards that place the public interest above their 
private interests.” The Commission also referenced Section 6, which provides that 
those who breach the public trust for private gain or induce such breach shall be liable 
for monetary penalties.  

In Position Statement 09-01 (Gifts from Lobbyists and Organizations 
Represented by Lobbyists), the Commission stated its belief that “Sec. 3(4) creates an 
absolute ban on gift-giving by professional lobbyists…[E]ven though public officials and 
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employees are generally bound by the $50 gift limit, a professional lobbyist may not give 
gifts or things of value to these individuals at all, in any amount.” 

IV. DISCUSSION 
The requestor is an “individual who engages himself or herself or is engaged by 

any other person for pay or for any consideration for lobbying,” as evidenced by his 
being registered as a lobbyist with the Secretary of State’s office.  Therefore, this 
individual fits squarely within the definition of “professional lobbyist.”  Art. XXIX Sec. 
2(5). 

Article XXIX Sec. 3(4) prohibits a professional lobbyist, personally or on behalf of 
any other person or entity, from offering or giving any gift or thing of value to any public 
officer, member of the General Assembly, local government official, or government 
employee. Meals and beverages are expressly included in that prohibition. 

There are two exceptions to the prohibition:  Political campaign contributions and 
members of the professional lobbyist’s immediate family.  Neither exception applies to 
the facts before the Commission today. 

The requestor explained that the purpose of these lunches “is to educate 
legislators on issues that are of importance to the State and the business community, as 
well as to introduce legislators to statewide business leaders.”  However laudable and 
valuable this purpose may be, it is irrelevant in light of the clear and absolute language 
in the Constitution. 

The Commission, however, reiterates its belief that “lobbying as education and 
persuasion fulfills an important function in government, and that the free exchange of 
information and argument should be encouraged.”  See Position Statement 09-01.  
There are many venues in which this activity may be accomplished.  If membership-
style dining rooms, such as the University Club, do not allow for non-members to pay for 
their own meals, then another type of restaurant may be chosen, or another type of 
venue where gift-giving, as contemplated by the Constitution, is not involved. 
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V. CONCLUSION 
CO Const. Art. XXIX Sec. 3(4) prohibits a professional lobbyist from offering to 

give or giving a gift or other thing of value to a public official or employee.  Therefore, a 
professional lobbyist may not have lunch with a member of the General Assembly or 
other public official or employee at a venue where the public official or employee is not 
allowed to pay for his or her own meal. 

The Independent Ethics Commission 

Nancy E. Friedman, Chairperson 
Matt Smith, Vice Chairperson 
Sally H. Hopper, Commissioner 
Larry R. Lasha, Commissioner 
Roy Wood, Commissioner 

Dated: February 2, 2009 
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