
 
 

 
 

      

   

 

 

 

 

 
 

 
     

 

 
 

 
 

         
 

 

    

          

             

                

               

             

             

                

            

              

                                                 

State  of  Colorado 

Matt S mith,  Chairperson  

R oy  Wood,  Vice-Chairperson  

D
 

an  Grossman,  Commissioner  

Sally  H.  Hopper,  Commissioner  

L arry  R.  Lasha,  Commissioner  

Jane T. Feldman, Executive Director 

INDEPENDENT  ETHICS  COMMISSION  
633  17th  St.,  Ste.  1300,  Denver,  CO   80202

Ph.:   303/866-5727

Fax:  303/866-3777

 

 

 

E-mail: jane.feldman@state.co.us

www.colorado.gov/ethicscommission 

Advisory  Opinion  09-09
(Free Admission to Events by Public Employees Accompanying the
 

Governor)
 

SUMMARY:  It  would  not  be  a  violation  of  Colorado  Constitution  Art.  XXIX  for  members  

of  the  Governor’s  cabinet  and  his  staff  to  accept  free  admission  to  events  with  an  

admission  price  in  excess  of  $50,  when  they  are  attending  such  events  with  the  

Governor  as  part  of  their  official  duties  so  long  as  certain  criteria  are  met.   

I. BACKGROUND

The Independent Ethics Commission (“IEC” or “Commission”) has received a 

request for advisory opinion by the Governor1, asking whether members of the cabinet 

and members of his staff may accept free admission to events with a ticketed price in 

excess of $50, when they are attending such events to provide staff support to the 

Governor. In Advisory Opinion 09-03, the Commission considered a similar issue and 

decided that State Patrol officers may accept free admission and meals when providing 

security to the Governor or Lieutenant Governor or members of their families at events. 

II. JURISDICTION 

The IEC finds that members of the Governor’s staff are “government employees” 

and members of the cabinet are “public officers” subject to the jurisdiction of the 

1 
 The  Governor  has  waived  confidentiality  relating  to  this  request.    

II.... BBBBACCCCKKKKGGGGRRRROOOOUUUUNNNNDDDD
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Commission. CO Const. Art. XXIX (2)(1),(6).
 

III.  APPLICABLE  LAW  AND  PRECEDENT  

Section 3 of Article XXIX (Gift ban) reads in relevant part: 

(2) No public officer, member of the general assembly, local government 
official, or government employee, either directly or indirectly as the 
beneficiary of a gift or thing of value given to such person’s spouse or 
dependent child, shall solicit, accept or receive any gift or other thing of 
value having either a fair market value or aggregate actual cost greater 
than fifty dollars ($50) in any calendar year, including but not limited to, 
gifts, loans, travel, entertainment, or special discounts, from a person, 
without the person receiving lawful consideration of equal or greater value 
in return from the public officer, member of the general assembly, local 
government official, or government employee who solicited, accepted or 
received the gift or other thing of value. 

In Advisory Opinion 09-03, the Commission considered the issue of whether 

State Patrol Officers may accept free admission to events when they are accompanying 

the Governor, Lieutenant Governor, the Governor-elect, or members of their families as 

part of a security detail. The Commission noted in that opinion that C.R.S. §24-33.5­

216 specifically requires that the Governor of the State of Colorado be provided with a 

security detail for his and his immediate family’s protection, and that a security detail is 

also provided for the Lieutenant Governor (at the discretion of the Governor), and for 

any governor-elect. The situation described in this request is slightly different. The 

Governor’s request is not made for safety reasons, but rather to assist the Governor in 

the performance of his official duties. 

In Position Statement 08-02 (Travel), the Commission recognized that travel that 

is not expressly exempted from Article XXIX Section 3 may nonetheless be permissible 

in certain circumstances as a gift to the State or local government, rather than to the 

public official or employee, when certain specified conditions are met. The Commission 
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believes  that  under c ertain  circumstances,  the  attendance  by  these  public  employees
  

and  officials  may  be  considered  a  gift  to  the  state.    

IV.  DISCUSSION  

In this request, the Governor states that the participation of these individuals is a 

benefit “to the State of Colorado and not to the individual employee, because their 

attendance clearly enhances the quality of the Governor’s participation.” The 

Commission therefore analyzed this request in light of the criteria set forth in Position 

Statement 08-02 (Travel) in deciding whether a gift may be considered a gift to the 

State: 

Condition  #1:  The  gift i s  for  a  legitimate  State  or  local  government pur pose.  

The Commission believes that if the Governor is speaking at an event, and the 

public employee’s or public officer’s area of expertise is such that his or her attendance 

would assist the Governor, then that staff or cabinet member’s attendance may be 

appropriately classified as for a legitimate state purpose. 

Condition #2: The arrangements are appropriate to that purpose. 

As stated in Position Statement 08-02, the travel arrangements must be 

appropriate to the purpose of the event. The staff or cabinet member attending the 

event with the Governor must have the same accommodations and meals as the other 

participants to the event. As stated above, the event must be closely tied to the staff or 

cabinet member’s area of expertise such that his or her participation would be of benefit 

to the Governor and the state. 

3 



  

               

                  

              

               

                 

        

                

                 

               

             

               

                

  

Condition  #3:  The  event i s  no  longer  than  reasonably  necessary  to  accomplish
  

the  business  which  is  its  purpose.  

If the staff or cabinet member is attending the event to assist the Governor, then 

he or she may not remain at the event for an extended period of time beyond the time 

reasonably necessary to assist the Governor. For example, if the Governor is speaking 

at a luncheon, then the staff member may not receive free admission to a three-day 

conference, but rather only for that portion of the event at which he or she is providing 

staff support to the Governor. 

Condition  #4:  The  government of ficial  or  employee  who  will  be  attending  is  not  

currently,  was  not i n  the  recent p ast,  and  will  not i n  the  reasonably  foreseeable  

future,  be  in  a  position  to  take  direct of ficial  action  with  respect  to  the  donor.    

A public official or employee who has been in the past, or will in the foreseeable 

future be in a position to take direct official action with respect to the donor, may not 

accept a free gift, regardless of the potential benefit to the Governor. The Commission 

believes that this condition goes to the heart of preserving public confidence in 

government. The inclusion of this criterion is to avoid any perception that that individual 

is being rewarded for a previous official act or decision or to influence a future official 

act. 

Condition  #5: G overnment of ficials  and  employees  are  required  to  verify  

compliance  with  conditions  #1  through  #4  above.   This  condition  would  be  satisfied  

by  a  statement  by  the  Governor a s  to  why  this  person’s  attendance  would  be  beneficial.    
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If these five criteria are met then the free admission could properly be termed as 

a gift to the state, not the individual staff or cabinet member. The Commission notes, 

however, that this Advisory Opinion does not mean that the Governor may request free 

admission for a large number of staff to attend a particular event. Only those cabinet 

and staff members whose presence is reasonably necessary to assist the Governor 

may accept free admission and/or meals at an event. Moreover, the acceptance of free 

admission and/or meals is only permissible at events at which the Governor is speaking 

on a policy issue, not at events at which the Governor has only a ceremonial or minor 

role. 

V.  CONCLUSION  

It would not be a violation of Colorado Constitution Art. XXIX for members of the 

Governor’s cabinet and members of his staff to accept free admission to events when 

they are accompanying the Governor to speaking engagements with an admission price 

in excess of $50, when they are attending such events with any of those officials as part 

of their official duties. The Commission believes that such free admission may be a gift 

to the State of Colorado, rather than to the individual public official or employee under 

the circumstances described in this Opinion. 

The Independent Ethics Commission 

Matt Smith, Chairperson, 
Roy Wood, Vice Chairperson 
Sally H. Hopper, Commissioner 
Larry R. Lasha, Commissioner 

Dated: October 19, 2009 
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