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Letter Ruling 16-03 
(Acceptance of Gifts—Judicial) 

 
Summary: It would not be a violation of Colorado Constitution Art. XXIX for a member of the 
state’s judicial branch to accept a gift of appreciation for service on the board of a non-profit 
entity under the circumstances described in the request. 
 
I. Background 
 
Caring for Colorado Foundation (“CCF”) is a grant-making foundation dedicated to improving 
the health and health care of the people of Colorado.  The foundation was created by the General 
Assembly of Colorado and endowed in 1999 as a non-profit, 501(c)(4) organization.  The board 
of directors is appointed by the Governor of Colorado.  CCF submitted a request to the 
Independent Ethics Commission (“IEC” or “Commission”) asking whether a retiring board 
member of CCF may accept a gift from CCF in appreciation for the board member’s years of 
service on the board.  The retiring board member serves as a District Judge in the 12th Judicial 
District. 
 
II. Jurisdiction 
 
Colo. Const. Art. XXIX gives the Commission jurisdiction over public officers, members of the 
general assembly, local government officials, government employees, professional lobbyists, and 
statewide elected officeholders.  See generally Colo. Const. Art. XXIX §§ 3, 4, and 6. 
 
"Government employee" means any employee, including independent contractors, of the state 
executive branch, the state legislative branch, a state agency, a public institution of higher 
education, or any local government, except a member of the general assembly or a public officer.  
Colo. Const. Art. XXIX § 2(1). 
 
"Local government" means county or municipality.  Colo. Const. Art. XXIX § 2(2). 
 
"Local government official" means an elected or appointed official of a local government but 
does not include an employee of a local government.  Colo. Const. Art. XXIX § 2(3). 
 
"Public officer" means any elected officer, including all statewide elected officeholders, the head 
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of any department of the executive branch, and elected and appointed members of state boards 
and commissions. "Public officer" does not include a member of the general assembly, a member 
of the judiciary, any local government official, or any member of a board, commission, council 
or committee who receives no compensation other than a per diem allowance or necessary and 
reasonable expenses.  Colo. Const. Art. XXIX § 2(6).  [Emphasis added.] 
 
IV. Discussion 
 
A district judge is a member of the judiciary.  By definition, therefore, a district judge is not a 
public officer (Colo. Const Art. XXIX § 2(6)), a local government official (Colo. Const. Art. 
XXIX §§ 2(2) & (3)), or a government employee (Colo. Const. Art. XXIX § 2(1)).  Because a 
district court judge is not included in any definition of individuals covered by Article XXIX, the 
Commission finds it has no jurisdiction over said judge. 
 
V. Conclusion 
 
Because the Commission finds a district court judge is not a covered individual under Article 
XXIX, the gift ban does not apply. 
 
The Commission cautions that this opinion is based on the specific facts presented herein, and 
that different facts could produce a different result.  The Commission therefore encourages 
individuals with particular questions to request more fact-specific advice through requests for 
advisory opinions and letter rulings related to their individual circumstances. 
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